петък, 30 ноември 2012 г.

БЪЛГАРСКИЯТ ОНЛАЙН МЕТЪЛ ЖУРНАЛИСТ?, ЧАСТ 2



И така, ето я втората (и последна) част на Онова, Което Нарани Чувствата На Някои Хора. Този път с любезната помощ на колегата ми и добър приятел Torden, който написа "Виж мамо, това съм аз!" образът. Оставям четенето и оценките на теб, защото при мен е петък вечер и е крайно време за малко рокендрол по нощните клубове. Наздраве, за пореден път!






КОНЦЕРТНИЯТ ГИД/ГУРУ

Общ профил:
Концертният онлайн гид е уникалнo по рода си същество, което в тъпотията си засенчва всички останали, изброени в тази и предната част. Критериите му за това какво е добър концерт са изключително занижени, понеже той никога през живота си не се е докосвал до истински европейски фестивал например, но не това е най-лошата му черта. Как ще го разпознаеш? Хм, не е кой знае колко трудно. Той никога няма да сметне това, че теренът е кочина и хората около него са до врата в кал за минус. Нито това, че бирата е разредена с вода или че за сума, за която в Европа ще гледа 40 банди, тук гледа 3. Не, подобни незначителни детайли не заслужават внимание, защото "то навсякъде е така бе, кво", а и все пак не можеш да кажеш лошо за хората, които са ти дали „акредитация”. И докато ние, останалите, ходим на концерти и гледаме банди на сцената,  пред неговите очите се случват такива невероятни неща, каквито дори някой достатъчно смахнат гений като Ейч Пи Лъвкрафт или Алджернън Блекууд не би могъл да си помисли. Концертният гид го отвличат извънземни, пържат го с ток, присъства на черни меси, вижда как Червено море се разтваря на две, водят го на екскурзия в Аушвиц, оставят го да крещи смъртожаден и понякога го спипват в някоя малка уличка и му казват „Шшшш, аз не съм крадец!”. Добре де, последното се случва наистина. Друго любимо занимание е да пише за банди, от които си няма и понятие, да коментира концерти, които не са се състояли и да пише за „невероятното настроение” на някой, за когото дори Уикипедия ще ти каже, че е останал вкъщи при семейството си. А, и сетлистите му са грешни винаги. ВИНАГИ.

Възраст: Казват, че за любовта нямала значение. Е, важи и за невежеството.
Примерен никнейм: Iommi, Galadriel, Whoracle
Ключови фрази: too many to list, но поренето на космоса и правенето на любов с публиката са ми много любими
Средна дължина на репортаж: Много. Твърде много.


ВСЕЯДНИЯТ


Общо профил:
Той иска да слуша и разбира от всичко, за това ще ти каже, че  харесва еднакво да речем Manowar, Pink Floyd, Green Day и Avenged Sevenfold. Понеже е всеяден, напоследък се опитва да започне да харесва Bring Me The Horizon или Asking Alexandria, за да не изостава от останалите и да бъде модерен, но опитите му се увенчават със колеблив успех. Естествено, невероятната му широкоскроеност му дава възможността да гледа „обективно” на съвременната сцена, но истината е, че той никога не харесва нищо истински, въпреки, че може да ти цитира дискографията на някоя от гореизброените банди песен по песен. Toчно затова е и всеяден - просто яде всичко, което му подхвърлят, без да различава вкуса на каквото и да е.

Възраст: 20-30 години
Любими банди: Metallica, Jethro Tull, Sabaton, Mastodon, Roger Waters, Borgore, August Burns Red
Примерен никнейм: EverEve, Sandman, Malatesta
Ключова фраза: „за съжаление не съм убеден, че бандите от това ново поколение...”
Средна дължина на ревю: 5000 символа

НЕПИШЕЩИЯT

Общ профил:
Известен е с това, че някога, някъде, е написал едно ревю и оттогава има самосъзнанието, че е част от „братството”. Може да не пише, но за сметка на това обича да коментира останалите хора, които го правят и да ги нарича по възможно най-селташкия начин - „адаша”, „градския”, „селския”, „онЯ малкия” и т.н. Няма скрупули да твърди, че пишещият-X едно време бил еди-какъв-си, но днес „нещо много му са се вдигнали акциите и явно се мисли за голяма работа.” И т.н.

Възраст: приближава или минава 30-те
Любими банди: Metallica, Iron Maiden, Sepultura, Machine Head
Примерен никнейм: Penko, Devil_Driver, Zdravko82,
Ключова фраза: „Тоя ли ве, тоя го знам, чакай да ти кажа за него...”


ЗАБЛУДЕНИЯТ


Общ профил:
Обикновено се чувства много объркан, когато някой му каже, че David Coverdale не е най-великият певец на света, че Ritchie Blackmore или Yngwie не са най-великите китаристи, че продажбите на Rainbow са като незначителна пръдня в сравнение с тези на Def Leppard и че не Hammerfall и Sonata Arctica, а например Shadows Fall и God Forbid продължават оттам, докъдето са стигнали Iron Maiden и Judas Priest през 80-те. Схващанията и разбиранията му за музика са триумф на изкривената соц и пост-соц музикална кОлтура, която типичните за българина патриархални традиции се предава от поколение на поколение. Началото обикновено е някоя увяхнала балкантонска плоча на Whitesnake или нещо от сорта и за това в ревютата си обича категорично да твърди, че еди-коя-си-банда е недостижима за „тия новите”.

Възраст: от 25 нагоре
Любими банди: Ynwie Malmsteen, Whitesnake, Rainbow, Running Wild
Примерен никнейм: Kiske, Speedking, Restless Heart
Ключови фрази: „The Who? КОЙ?” „Никога няма да забравя как едно време баща ми като ми пускаше Deep Purple…”, „David Coverdale е в невероятна форма дори след 40 години на сцена...”

ВИЖ, МАМО, ТОВА СЪМ АЗ!

Общо профил:
Има блог, чиито читатели се изчерпват с мама, тате, бай Жоро от петия етаж и тайно влюбената в него колежка от университета. За сметка на това е свръхпродуктивен и ако попаднеш за пръв път на негова територия, ще останеш с впечатление че изслушва едва ли не 70-80 нови албума месечно, при това задълбочено. Лесно може да бъде объркан със Всеядния. Няма късмета на концертния гуру, организаторите на концерти не го ебават за нищо и репортажите му често се свеждат до свиренето на кварталната банда в местната кръчма. Характерна черта е непрекъснатият спам в сайтовете на любимите му медии или фейсбук страниците на неговите идоли (за справка - виж по-долу), където има теоретичен шанс да бъде видян. В идеалния случай излъгалите се да кликнат върху линка не му теглят мазна псувня, преди да затворят страницата. Негов най-добър приятел е Encyclopaedia Metallum. И чаровницата Деснислава, на която понякога изневерява с палавата Левислава.

Възраст: 16-66
Любими банди: Отвори метъл архивите и карай наред.
Примерен никнейм: Disciple, Ballcrusher, Bloodstained или име на друга любима песен.
Ключови фрази: “Много як материал! Чудесна новина! Ето и моето мнение по въпроса: http://...”, „(Попълни името на кварталната банда) публикуваха на фейсбук страницата си моето ревю! За да го прочетете, кликнете тук: http://...”
Средна дължина на ревю: 666666 символа


Има и още един тип - този на саморазпозналия се, но за него няма нужда да пиша. Ха-ха-ха!

9 коментара:

  1. Ей, малкото дребно човече с огромните комплекси и сигнално жълтия сайт...Албен Вулев такъв, казаха ти да не пишеш втората част. Не разбираш от дума..добре, че няма да пишеш трета част!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно се позабавлявах и този път. Може би има нещо останало за трета част? Хора искат още, виждам. Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Не е невъзможно - практически всеки ден се трупа нов материал, който си заслужава да бъде обсъден, така че кой знае? Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  4. Любимата ми категория от тази част е "Заблуденият", хахаха. Като че ли тези типажи са най- разпространени напоследък. Мани ги тия нови банди, че си пия бира и слушам Пърпъл. Да се шибат.

    ОтговорИзтриване
  5. От тези две части, които прочетох, изглежда най - се доближавам до „Безобидният Аматьор“, ама за жалост не покривам всички критерии. От това си вадя извод, че не съм истински онлайн метъл журналист. :D

    ОтговорИзтриване
  6. каза ти човека да не пишеш втора част... тцтц

    ОтговорИзтриване
  7. Хм... никога не съм и предполагал, че има толкова много рок/метъл журналисти в тая държава, та чак да се обособят 10 категории... Според мен са доста малко, но за сметка на това се хейтят яростно един друг, резултат от което е и този материал.

    Дано поне на автора му е олекнало ;)

    ОтговорИзтриване
  8. На автора нищо не му тежи, че да му олеква каквото и да е.

    ОтговорИзтриване