четвъртък, 30 август 2012 г.

ПО ПЪТЯ

Поредният отменен по-независещи-от-нас-обстоятелства концерт тези дни ме накара да се позамисля отново защо броят на концертите в България, които посещавам, прогресивно започна да намалява през последните години. И причината не е, че съм се преместил да живея някъде другаде, хе-хе.

Първо, не знам дали преувеличавам, но в България тези като мен, които имат малко по-различен от стандартния за нашите географски ширини Helloween-WASP-Slayer-UDO-Manowar вкус, са подложени на някакъв сорт концертен геноцид. Явно промоутърите не смятат, че турнета като Eight Plague (Machine Head/BMTH/Devildriver/Darkest Hour) трябва да минават през София или че тук има хора, които слушат тези банди. Самите те надали са и чували за изброените след Machine Head, но това е съвсем отделна тема. Като събереш две и две излиза, че тази година наистина актуалните имена, които гледахме тук бяха Deez Nuts, Cruel Hand, Terror и Take Offense - с хардкор концертите нещата традиционно са окей, обаче жална ти майка ако слушаш August Burns Red или изобщо банди, които са създадени след като чичо ти се е уволнил от казармата. Тук ще продължават да канят едни и същи метъл банди докато:

А) спреш да слушаш музика
Б) прослушаш немски пауър

Както се казва, изборът е в твоите ръце!

Второ, дори и да ида на концерт, атмосферата там е една такава... специфична и по български неприятна. Някакви индивиди ще те гледат лошо (щото не си един от техните"), ще ръмжат, ще си вадят скритото в чорапа патронче евтина водка и ще те питат "Абе, ти ли си емото от Про-РОК"? И после ще се чудят защо им казваш орки, ха-ха... Другият вариант пък е да видиш субекти, които (образно казано) си барат пишките в тъмното в ултимативен опит да установят кой от тях е по-голям веган. Изобщо, много хора тук са забравили, че на концерти се ходи основно за да си прекараш просто добре и... ами, да, и да чуеш малко музика на живо. Това е рокендрол, ебаси.

Започнах толкова отдалеч само за да ти кажа, че ако и при теб нещата стоят по същия начин, то съм сигурен, че рано или късно ще ти писне, ще погледнеш навън и просто ще отидеш да гледаш любимите си банди някъде другаде. А когато се върнеш, ще започнеш отново да планираш концерт или фестивал навън и ще ти е през онази работа на колко концерта в България ще отидеш. Това всъщност е третата причина да спра да посещавам разни събития тук.

Та, понеже тази есен отново ти предстои да бъдеш облъчен със скандинавци, "доайени" и не знам какво още, нека просто ти предложа най-добрите турнета в Европа тази есен, с които ще имаш шанс да вземеш твоята глътка въздух. Включил съм и приблизителни минимални (не знам на коя от двете думи трябва да акцентирам повече) разходи за посещение на всяко от тях, в които влизат примерно път, билет за дата от шоуто, две нощувки и храна. С кинтите за мърч, клубове и мацки се оправяй сам, а възможността да си турист и да ходиш да се снимаш как храниш гълъбите на централния площад в Милано примерно я изключвам напълно, ха-ха-ха. Но стига глупости.



КАКВО? VANS WARPED TOUR
КОГА?
10.11.2012 г.
КЪДЕ?
Лондон, Ю Кей
КОИ?
LOSTPROPHETS, BRING ME THE HORIZON, ARCHITECTS, FUNERAL FOR A FRIEND, BURY TOMORROW, BREATHE CAROLINA, THE ACACIA STRAIN, 3OH!3, A SKYLIT DRIVE, NEW FOUND GLORY и мн. др.
ЗАЩО?
Защото великото щатско Vans Warped Tour за пръв път стъпва в Европа и според организаторите това е само началото. Бр-р-р-р!
КОЛКО?
Около 600 лв.


КАКВО? IMPERICON NEVER SAY DIE TOUR
КОГА? 12.10-03.11.2012 г.
КЪДЕ?
Цивилизованата част на Европа, с дати в Англия, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Полша и Чехия
КОИ? WE CAME AS ROMANS, STICK TO YOUR GUNS, BLESSTHEFALL, THE BROWNING, OBEY THE BRAVE, FOR THE FALLEN DREAMS и др.
ЗАЩО? Защото NSD в момента е един от най-големите пътуващи фестивали е Европа и след като тази година няма да има Eastpak Antidote турне, това е твоят шанс за нещо свежо ако британците на Warped ти идват в повече, въпреки наличието на абсолютно отвратителните Obey the Brave и For the Fallen Dreams.
КОЛКО? Много зависи, но за голяма част от датите около 500 лв. ще ти свършат работа



КАКВО? ARCHITECTS/WHILE SHE SLEEPS/HEIGHTS EUROPEAN TOUR
КОГА? 11.10-03.11.2012 г.
КЪДЕ? Турнето не се нрави единствено на изтънчения балкански вкус, така че търси дати навсякъде другаде.
ЗАЩО? Ти шегуваш ли се?
КОЛКО? Честно казано, ако ще ходиш в Любляна или Братислава можеш да минеш много тънко. Имам предвид мн-о-о-о-о-о-го т-ъ-ъ-ъ-ъ-н-к-о.



КАКВО? AUGUST BURNS RED/THE DEVIL WEARS PRADA/WHITECHAPEL EUROPEAN TOUR
КОГА? 26.10-19.11.2012 г.
КЪДЕ? Германия, Италия, Полша, Швейцария, Франция, Белгия, Дания
ЗАЩО? Защото да видиш в една вечер великите ABR, заедно с една от малкото други християнски метълкор банди, които не са супер гадни и вероятно най-добрата нова дет метъл група не е за изпускане.
КОЛКО? Погледни Never Say Die Tour.




Ами, това е от мен. Погледни какви банди гледат само на някакви си 1000 километра от нас и ми кажи честно, че концертният живот тук наистина ти харесва. Наздраве!

6 коментара:

  1. Ааааа, защо го направи, сега ме хваща 100 пъти повече яд ще изтърва тези джентълменски събития.
    След концерта на Parkway Drive някак си имах надежди, че това ще е 1вият от многото, но бързо след това се изпариха...

    ОтговорИзтриване
  2. Има ли дори минимален шанс Torden сам да се нарича "орк" по гореспоменатата причина? :D

    ОтговорИзтриване
  3. Не, разбира се. Наричам се орк, защото живея в Севера на Средната земя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа, така ли, е, аз пък съм горски елф от Лориен, така че се приготви за дуел! :)))

      Изтриване
  4. Торден е фен на GG Allin, което автоматично го прави шеф на всички орки!

    ОтговорИзтриване
  5. Вече си правя сметките за 2013.

    ОтговорИзтриване